CORONA DÖNEMİNDE ÇOCUKLARA SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR ?
SAĞLIKLI, YETERLİ
ve DENGELİ BESLENME NEDİR ?
Günümüzde yaşam kalitesini arttırarak
yaşamak, uzun yaşamak kadar önemli
bir konu haline gelmiştir. Sağlıklı yaşlanmak ve yaşa bağlı oluşabilecek sağlık
risklerini çeşitli yöntemlerle
en aza indirebilmek için temel etkenler beslenme ve fiziksel aktivitedir.
Sağlığın devamlılığı için günlük enerji
gereksinimini karşılayan, vitamin ve mineral içeriği yüksek, uygun oranda protein,
yağ ve karbonhidrat içeren, zengin ve renkli beslenme biçimine yeterli ve
dengeli beslenme denir.
Beslenme süreci anne karnında başlar ve tüm
yaşantımız boyunca devam eder. Yeterli ve dengeli beslenmek sağlığınızı ve yaşam
kalitemizi arttırken hastalıklara karşı koruyucudur.
NEDEN SAĞLIKLI BESLENMELİYİZ?
Dengeli, düzenli
ve akılcı beslendiğimizde, beynimiz daha iyi, daha berrak çalışır,
hafızamız güçlenir. Verimimiz, bağışıklığımız artar, hastalıklara karşı daha
dirençli hale geliriz, cildimiz sağlıklı olur. Kısaca daha kaliteli bir yaşam süreriz.
Dengeli
ve düzenli beslenmezsek; Vücudumuzun direnci azalır, hasta oluruz. Büyüme ve gelişmemiz yavaşlar. Yaralarımız iyileşmez. Çabuk yoruluruz. Öğrenme hızımız
yavaşlar. Yüzümüz solgun ve yorgun görünür. Okul başarısı azalır
ve dikkatimiz dağılır.
CORONA DÖNEMİNDE
SAĞLIKLI BESLENME ÖNEMİ?
Çevrenizdeki biri hapşırdığında, havaya içerisinde
virüs barındıran yaklaşık 20.000 küçük partikül
dağılır.
COVID-19 tarzı virüslerin yayılımı havada hareketli kalması ve sizin onunla
kontak halinde olmanızla ortaya çıkar. Virüslerin belli hedef dokuları vardır.
Koronavirüsün hedefi akciğerlerdir. Virüsler her yerdedir. Virüsün amacı kendi
DNA veya RNA’sını konak hücreye göndererek kendini kopyalatmak ve böylece çoğalmaya devam
etmektir.
Bazı virüsler uyku
halindedirler ve ortaya çıkmak için insanların yaşlanmasını, bağışıklığın zayıf düşmesini,
beslenme eksikliklerini veya stres durumunu beklerler. Çoğu insanda stres
durumunda neden virüslerin ortaya çıktığı ve insanların hasta oldukları sorusunun
cevabı da budur.
Bağışıklık sistemi açısından
iyi olabilmek için, fiziksel olarak da iyi olmamız gerekmektedir. Egzersiz
yapmak, kortizol gibi stres durumunda ortaya çıkan hormonların düşmesine
yardımcı olur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için evinizde/yurt odanızda
spor yapınız.
Yukarıda yer alan tüm bu faktörler
arasında en çok kontrol edebileceğiniz
faktör ise aldığınız besinlerdir. Aldığınız doğru besinler sizin
hem bağışıklık sisteminize destek olmaya hem de stres faktörünüzü azaltmanıza
etki edecektir.
Yeterli besin alamadığınızda
şu durum ortaya çıkmaktadır:
•
Bağışıklık sistemi zayıflar.
Bu durum virüsleri daha güçlü hale getirir.
Vücudunuzu belirli
yiyeceklerle beslemek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.
ÇOCUKLAR NEDEN
SAĞLIKLI BESLENMELİ ?
İyi beslenen çocuklar
daha iyi gelişir, kemikleri ve dişleri sağlam olur, bol enerji alır, hastalıklara
karşı daha dirençli olurlar. İyi beslenme, çocuğun çok yemek yemesi
veya belirli yiyecekleri çok yemesi anlamına gelmiyor. Önemli olan yediğinin
miktarı değil besleyici değeridir.
Yetersiz Beslenme Çocukta
Nelere Yol Açar?
-
İyi beslenemeyen çocuklar çabuk ve sık hastalanır.
-
Kemikleri düzgün ve sağlam gelişmez.
- Dişleri düzgün çıkmaz ve çabuk çürür.
-
Zihin gelişimi yavaş olur ve öğrenme güçlüğü çekerler.
-
Çabuk yorulur, durgun, dikkatsiz ve aşırı sinirli olurlar.
-
Kansızlık, zafiyet gibi sağlık sorunları olabilir.
- Eğri ve kısa kemik yapısına
sahip olurlar.
- Kızamık, menenjit, sarılık
gibi hastalıklar sağlıklı beslenmeyen çocukları daha fazla etkiler.
Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden
beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlıdır. Ülkemiz
nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli
beslenmiş olmaları, onların gelecekte sağlıklı ve
üretken
bireyler olması için ön koşuldur. Çocuğun kişiliği özellikle okul öncesi dönemde şekillenmekte, yetişkinlik çağındaki davranışları üzerinde
etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi bu yıllara dayanmaktadır. Okul öncesi
çocuklarda hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle pek çok besin öğesine olan
gereksinim yaşamının diğer dönemlerine oranla daha
fazladır. Bu nedenle bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kadar, iyi geliştirilmiş beslenme
alışkanlıkları edinmek de çok önemlidir. Çocuğun
bu yaşlarda kazandığı sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatının sonraki dönemlerini
etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm
yolunu oluşturmaktadır. Çünkü sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal
ve duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol
oynamaktadır.
Bir-altı yaş grubu çocukları kapsayan
okul öncesi dönemi “oyun çocuğu”
dönemi olarak da adlandırılmaktadır. Bu dönemde ilk yaştan
itibaren çocuk giderek bağımsızlık kazanmaya başlar, aile içinde çocuk değişmeye
başlayan bir birey haline gelir. Bu sayısız gelişme ve değişme döneminde çocuğun yeme alışkanlıkları da
doğrudan
veya dolaylı olarak ailenin, özellikle anne ve babanın beslenme alışkanlıklarından
etkilenir.
Oyun çocuğu döneminde
çocuk beslenme bakımından kendisine sunulan besinlere tabidir. Anne, baba ve
varsa bakıcılar kendi yiyecek alışkanlıklarının, sevdikleri ve sevmedikleri şeylerin
çocuk tarafından taklit edileceğini bilmelidirler. Anne ve babanın yedirme için
ısrarları, ödüllendirme, ceza verme gibi yemek yeme sürecini vurgulayan
tutumları çocuğun yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler. Çocukların
yiyecek tüketimleri günlük olarak değişmektedir ve bazı günler az, bazı günler
fazla yemeleri bu yaş grubunun özelliklerindedir. Bununla birlikte yemeklerini belirli saatte
vermek, öğünler dışında abur cubur tabir edilen bisküvi, kraker, simit, kola, çikolata
gibi besinlerin yenmesine izin vermemek gibi önlemlerle çocuğu
düzenli bir beslenme programına alıştırmaya çalışılmalıdır.
Okul öncesi çocuklarda sağlıklı
beslenmeye ilişkin öneriler aşağıda sıralanmıştır.
•
Çocukların sağlıklı beslenmesi için
dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli
miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer
alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk,
yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren
ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi
önerilmektedir.
•
Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su
bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir.
Günlük beslenme planı içine yüksek kaliteli proteinlerden 1 yumurta, 500 ml süt
veya yoğurt, 1 köfte kadar et veya 1 porsiyon kurubaklagiller tüketiliyorsa çocuk
için protein alımı yeterlidir.
•
Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır.
Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne
başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Çocukların her sabah düzenli
olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu,
birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, poğaça, mandalina çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.
•
Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde
tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür.
Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde
alınması en uygun olanıdır.
•
Yüksek oranda şeker ve şekerli besinler çocukların
beslenmesi için olumlu değildir. Şeker alımı ile iştahsızlık ve diş çürümeleri
arasında sıkı bir ilişki vardır. Bu riski azaltmak veya en aza indirmek için şekerli
içeceklerin, tatlıların, bisküvi, çikolata gibi besinlerin fazla tüketilmemesi özellikle
ara öğünlerde çocuklara verilmemesi bu besinler yerine taze meyvelerin tüketilmesi
önerilmektedir.
•
Yetişkinlere ve okul çağındaki çocuklara kıyasla okul öncesi
çocukların beslenmesinde şeker besinlerle alınan enerjinin çok daha fazlasını sağlar.
Yüksek oranda şeker tüketen çocukların
beslenmelerine bakıldığında asıl şeker kaynağının meyveli şekerler, hazır
meyve suları, kolalı içecekler oluşturmaktadır. Bu içecekler yerine taze sıkılmış
meyve suları, süt, ayran vb. içeceklerin tüketimi tercih edilmelidir.
Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Kirli eller, basit bir soğuk algınlığından ölümcül hastane enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir. Bu nedenle çocuklara, özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, dışarıda oyun oynadıktan sonra, dışarıdan eve gelince ellerini, ılık akan su altında sabun ile iyice ovuşturarak yıkamaları konusunda alışkanlık kazandırılması gerekmektedir.
SAĞLIKLI
BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN 10 YOL
Okul öncesi
ve okul çağı çocuklar (4-13 yaş), gerek arkadaşlarından etkilenerek, gerekse küçük
yaşlarında edindiği deneyimler sebebiyle bazı yiyecekler ve içecekleri tüketmemekte
ısrarcı olabiliyor. Özellikle sebze, süt ürünleri ve daha önce denemedikleri
yiyecekleri tüketmek tüm çocuklar için kolay olmayabiliyor. Ancak sağlıklı büyüme
ve gelişmelerini sağlamak için tam ve dengeli beslenmek şart.İşte bunu kolaylaştırmak
için 10 adım:
1- HAFTALIK PLAN OLUŞTURUN
Çocuğunuzun okul düzeni nasıl olursa olsun günlük 3
ana öğün ve en az 2 ara öğün almalılar. Bu öğünler 3-4 saat aralıklarla tüketecek
şekilde haftalık plan yapabilirsiniz.
Evde ve
ev dışında tüketecekleri öğünleri onların seveceği ve sağlıklı büyümeleri için
gerekli besinleri içeren bir paket ve/ veya tabaklar oluşturarak fast food tüketmeye
yatkınlıklarını azaltabilirsiniz.
2- AKŞAM YEMEĞİ MENÜLERİNİ PLANLAYIN
Çocukların her gün tüm besin gruplarını yeterli miktarda
almalarını sağlamak için program yapmalısınız. Okulda tükettiği öğünleri
Süt /
yoğurt grubu,
Sebze- meyve grubu,
Kuruyemişler
Tahıllar
Et, peynir, yumurta gibi tüm besin ögelerini aynı gün içinde tüketmelerini sağlayacak
şekilde akşam yemeğini planlayabilirsiniz.
Örneğin öğle yemeğinde protein ağırlıklı bir menü varsa aksam yemeğinde sebze
yemeği, sebze çorbası ya da bol sebzeli bulgur pilavı ekleyebilirsiniz.
Günlük kalsiyum ihtiyacını tamamlamak için gün
boyunca okulda tüketilen süt/ yoğurt/
ayranı kontrol edip, gerekirse akşam yemeğinde takviye yapabilirsiniz.
3- ‘YEMEZ’ DEMEYİN
Evde
yemek yapma görevini
kim üsteniyorsa diğer aile bireylerini mutlu etmek için birden fazla çeşit
yemek yapmaya yönelebiliyor.
Siz kişiye özel
farklı yemek alternatifi sunduğunuzda, elbette herkes daha çok sevdiği yemeği
seçecektir. Çocuklar sürekli ebeveynlerini gözetler ve davranışlarını taklit ederler. Bu yüzden
öğünde hazırladığınız ana yemeğe ‘çocuklar yemez’ deyip
alternatif üretmeyin. Planladığınız yemeğin çocuklarınızın tam ve dengeli
beslenmesi için gerektiğini anlatır ve bu konuda kararlı olursanız yemek
konusunda seçici olmalarını önleyebilirsiniz.
4- YEMEK YEMELERİNE KARIŞMAYIN
Müdahale
etmemek zor olsa da çocuklarınızın ne yediğine, ne kadar yediğine yorum
yapmaktan kaçınmalısınız. Siz aileniz için sağlıklı ve dengeli bir öğünü servis
ettikten sonra tüm kararı çocuğunuza bırakın.
5- YENİ GIDALARDA ACELECİ DAVRANMAYIN
Çocukların doğası gereği daha önce yemediği bir gıdayı hemen kabul etmezler. Yeni yiyeceği tatmadan önce onunla bir hikaye kurgulayıp, sonra küçük
miktarlarla başlamak reddetme riskini azaltabilir.
6- BİRLİKTE MUTFAĞA GİRİN
Çocuklarınız
yemek planı ve hazırlama aşamasına
eşlik ederse, yemeye daha çok ilgi duyacaktır. Mutfakta doğrama işlerini
yapacak kadar büyüyene kadar salata karıştırmalarını ya da kek hamurunu çırpmalarını
sağlayabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan öğünü daha keyifle yiyeceklerdir.
7- ABUR CUBURU BIRAKIN
Ebeveynler olarak eve giren yiyeceklerden siz
sorumlusunuz. Eve ne kadar cips, gofret, bisküvi, gazlı içecek alırsanız çocuklarınızı bu yiyecekleri yemeye o kadar
teşvik etmiş olursunuz. Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için
önce siz bu yiyecekleri bırakmalısınız.
8- ROL MODEL OLUN
Çocuklarınızın
beden algısı ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında en önemli
etken sizsiniz. Beslenme alışkanlıklarınız değişkenlik gösteriyor ya da seçici tutum sergiliyorsanız çocuklarınız
da büyük çoğunlukla böyle
davranacaklardır.
9-
DENGELEYİN
Sinemada
patlamış mısır yemek ya da marketten eve dönerken dondurma alarak dönmek çoğumuz için hayatın zevklerinden bazıları.
Önemli olan bu seçimlerin ne sıklıkla yapıldığı, doğru porsiyonda tüketmek ve
fiziksel aktivite ile dengeleyebilmek.
10- EĞLENCELİ TABAKLAR YARATIN
Özellikle sebze konusunda zorlanıyorsanız, lahana, kereviz sapı, brokoli, haşlanmış kabak, renkli biberler, havuç gibi sebzeleri çubuk şeklinde doğrayıp yanına humus, yoğurt sos, domates sos gibi alternatiflerle daha eğlenceli ve besleyici bir ara öğün haline getirebilirsiniz. Yaratıcı tabaklar her zaman cezbedecektir. Minik yıldız tostlar, gülen yüzlü kreplere hiçbiri hayır demeyecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder